Martin Køhl Weischer har tatt tre måneder av læretiden i Italia og drar gjerne tilbake

Martin K WeischerInternasjonalt servicekontor for lærlinger er et samarbeid mellom fylkeskommunene i Hedmark og Oppland. De sender årlig ut om lag 60 lærlinger til ulike land i Europa. Målet er å stimulere til økt internasjonalt samarbeid for lærlinger og lærebedrifter i regionen.

I tillegg til utenlandsopphold for lærlinger, tilbyr kontoret instuktører/veiledere muligheten til å reise ut og besøke sin lærling. Tilbudet er finansiert gjennom EU-programmet Erasmus+.

Lærlingene får en mulighet til å tilegne seg språklig og kulturell kompetanse, og dessuten mulighet til å øke sin faglige kompetanse ved å praktisere faget sitt i et annet land og under andre forutsetninger. Det er også positivt og viktig å skape internasjonale kontakter for bedrifter her i innlandet.

Martin har sin læreplass i Hedmark fylkeskommune på Solør videregående avd Flisa i dataelektronikerfaget til vanlig. Han ønsket seg å dra til Italia og fikk mulighet til å reise til Alghero som ligger nordvest på øya Sardinia fra september til desember høsten 2016.
I Italia jobbet han i en bedrift som heter «2 Emmegi Sistemi» som driver med kassaapparat.

Martin forteller at det han opplevde som den største utfordringen med oppholdet, var språket. Veldig få italienere kan snakke eller forstå engelsk. Italiensk er et «stort» språk som er utfordrende å lære seg. Setninger er bygget opp på en helt annen måte enn både norsk og engelsk, så selv om han gikk på språkskole for å lære seg italiensk de tre første ukene av oppholdet, synes han italiensk var vanskelig. Men han lærte seg å forstå en god del, selv om han hadde større utfordringer med å snakke språket selv.

-Arbeidstidene var helt annerledes enn hvordan vi jobber her i Norge, forteller Martin. – Og det er veldig vanlig at kun én av foreldrene er i jobb. Og det har nok mye med familielogistikken å gjøre. Men det kan like gjerne være mor som far som jobber. Normale arbeidstider i Italia er gjerne i to økter.
Martin jobbet fra kl 8:30-13 for så å ha en pause, som kalles «siesta» til kl 16:30. Arbeidsdagen avsluttes kl 20.

Martin er glad for at han fikk muligheten til å reise til Italia og anbefaler andre lærlinger til å benytte seg av muligheten!

Det er stengt for kommentarer.